5 dingen die je altijd al wilde weten over oedeem

Nieuwe lokatie
24 januari 2017
Show all

5 dingen die je altijd al wilde weten over oedeem

  1. Wat is oedeem?

Altijd al willen weten wat oedeem nou precies is? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Van nature bestaat de mens voor 1/3 uit vocht. Vocht hebben we nodig voor zo goed als alle processen in ons lichaam. Bloed is vocht, lymfe is vocht en cellen bestaan voor een groot deel uit vocht. Hierdoor worden voedingscellen naar onze spieren en organen getransporteerd.

Oedeem is niet meer dan een abnormale opeenhoping van vocht. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een verstuiking van je enkel, dan heb je een dikke enkel of een ei op je enkel. Maar er zijn meer oorzaken. Bijvoorbeeld verminderde bloed afvoer door bijvoorbeeld spataderen of lymfoedeem na een okselkliertoilet. Dit gebeurd vaak na borstkanker of melanoom. Er zijn veel verschillende soorten oedeem. De oedeemtherapeut kan u antwoord geven op de vraag: wat voor oedeem heb ik?

  1. Wat kun je zelf doen om oedeem te herkennen?

Oedeem herkennen is niet moeilijk. Lijkt je arm, been of ander deel van je lichaam opgezwollen? Grote kans dat het komt door oedeem. In oedeem van je arm of been kan je vaak gemakkelijk een ‘pitje’ drukken. Druk met je vinger ongeveer 10 sec stevig op de gezwollen plek. Blijft er een putje staan? Dan heb je een pitting oedeem.

Niet alle vormen van oedeem zijn pittint oedeem. Er zijn ook vormen waarbij geen pitjes blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan lipoedeem. Dit is een oedeem van de vetcellen en komt alleen bij vrouwen voor. De benen zijn dan vaak pijnlijk en geven snel blauwe plekken.

Geen zorgen. Bijna alle vormen van oedeem zijn te behandelen.

  1. Hoe kan ik oedeem voorkomen?

Oedeem voorkomen is afhankelijk van wat voor vorm van oedeem je hebt. Komt het oedeem door bv spataderen dan is het belangrijk om veel te bewegen en steunkousen te dragen.

Lymfoedeem door een okselkliertoilet is lastiger te voorkomen. Blijf veel bewegen, maar overbelast het aangedane lichaamsdeel niet.

Bij alle vormen van oedeem is het van belang om voldoende te drinken en te bewegen.

  1. Wat moet ik doen als ik oedeem heb?

Wanneer je al oedeem ontwikkeld hebt is het van belang om je te melden bij een gespecialiseerd oedeemtherapeut.

Overleg met je huisarts waar je het beste terecht kunt.

  1. Waar vind ik een specialist?

Oedeemtherapeuten zijn therapeuten die zich gespecialiseerd hebben in het behandelen van oedeem. Neem eens een kijkje op de website www.fysiotherapie-daelmans.nl. Of kijk verder op mijn Facebook account.

Woon je niet in de regio? Zoek dan een therapeut via www.nvfl.nl

Benen lipoedeem

Oedeem benen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *