Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze ophoping kan het gevolg zijn van een trauma of van een operatie of een verstoorde aan- en afvoer van vocht.

De klachten zijn zwelling, vermoeid of zwaar gevoel, tintelingen, strak/gespannen gevoel, pijn en bewegingsbeperkingen. Hierbij kan met last krijgen van beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

De verschillende vormen zijn:

  • primair lymfoedeem, een probleem in de primaire aanleg van de lymfevaten waardoor stuwing kan ontstaan.
  • secundair lymfoedeem, oedeem als gevolg van operatie (oksel/lieskliertoilet na kanker), tumorgroei, trauma (dikke enkel na verzwikking), bestraling
  • lipoedeem, oedeem in de vetcellen
  • veneus oedeem, trombose, operatie aan de vaten of orgaanfalen

Oedeemtherapie bestaat uit een milde massagevorm (manuele lymfedrainage), compressietherapie, ademhalingstherapie, lymfetaping en oefentherapie.

Manuele lymfedrainage is een massagevorm die ervoor zorgt dat de lymfevaten open gaan staan en weer optimaal lymfevocht op kunnen nemen. De oedeemtherapeut voert de manuele lymfedrainage uit en zal u ook leren om dit bij uzelf te doen.

De oedeemtherapeut bespreekt met u het behandelplan en verwijst u eventueel door naar andere disciplines mocht dat nodig zijn. Denkt bijvoorbeeld aan de podoloog, psycholoog, bandagist enz.

Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact op.

Martina Daelmans

martinadaelmans@gezondplus.nl

075-6572149